Τώρα είναι Σάβ 19 Απρ , 2014 0:42

MAIN MENU

Home
Τα μάθατε τα Νέα;
forums
Ονειροκρίτης
Καιρός
Web Tv
Live Radio Stations
Επικοινωνία
Sitemap
RSS

ΤΑΞΙΔΙΑ

Ταξίδια - Προορισμοί

ΤΟ ΡΑΦΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Σήμερα
Πάμε σαν Άλλοτε
Κιτρινισμένες Εικόνες
Η επικαιρότητα στο...παρελθόν

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μαγειρική
Ζαχαροπλαστική
Ποτά & Ροφήματα
Tips and Tricks
Υποβολή Συνταγής

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

BOOKMARK

Bookmark Site
Bookmark Page

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες [ DST ]




Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 23 Δημοσιεύσεις ]  Μετάβαση στην σελίδα 1, 2  Επόμενο
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: Διατροφή και υγεία
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Κυρ 20 Μάι , 2007 18:11 
Εξαρτημένο
Εξαρτημένο
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Κυρ 10 Σεπ , 2006 22:46
Δημοσιεύσεις: 803
Τοποθεσία: Κρήτη
Μούσμουλο της άνοιξης

Κρυμμένα σε αυλές, χωράφια, γωνιές δρόμων ή κήπων, ακόμη και σε ακατοίκητα μισογκρεμισμένα σπίτια σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, κάτι στενόμακρα δέντρα μοιάζουν με... κομάντο της βοτανολογίας. Βρίσκονται παντού, περνούν απαρατήρητα και αντέχουν σε οποιεσδήποτε συνθήκες. Και κυρίως, μόλις καρποφορήσουν μας θυμίζουν ότι όπου να 'ναι η άνοιξη μας αποχαιρετά. Για όσους δεν το κατάλαβαν, είναι οι μουσμουλιές.

Ενα φρούτο που δεν μοιάζει με κανένα άλλο. Κάποιοι το λένε «μήλο της άνοιξης», κάποιοι άλλοι λένε ότι όταν το αφήσεις και ωριμάσει αρκετά μοιάζει στη γεύση με ώριμο αχλάδι, αλλά κανείς δεν παίρνει θέση για το πιο παράδοξο που συμβαίνει μέσα σε έναν τόσο μικρό καρπό: Το γεγονός ότι μέσα σε ένα μούσμουλο μπορεί να βρει κανείς τρία και τέσσερα, ίσως και περισσότερα, κουκούτσια.

Η επιστημονική ονομασία της μουσμουλιάς είναι Mespilus germanica και ενώ προδίδει γερμανική προέλευση, κατάγεται από τη νοτιοδυτική Ασία, ενώ κάποιες καταβολές της έχουν ανακαλύψει οι ερευνητές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ιδιαίτερη ανάπτυξη γνώρισε στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της πρώιμης Αναγέννησης στα χρόνια του Καρλομάγνου. Η ονομασία της, πάντως, σύμφωνα με μια γλωσσολογική προσέγγιση είναι μίξη του αρχαιοελληνικού «μέσπιλον» και του λατινικού «mespilus». Στα ιταλικά λέγεται «nespolo», αλλά και σε ελληνικές περιοχές με έντονες ιταλικές επιδράσεις, κυρίως στην Κρήτη, το μούσμουλο λέγεται «δέσπολο». Σε μια περιοχή της Σητείας, για παράδειγμα, την Τουρλωτή, κάθε Ιούνιο και για περίπου δέκα ημέρες, διοργανώνεται η «Γιορτή του δέσπολου». Το μούσμουλο έδωσε τα πρώτα δείγματα ζωής στην Περσία ενώ καλλιεργήθηκε πολύ έντονα από τους αρχαίους Ελληνες και τους Ρωμαίους ενώ ήδη από την εποχή του Ιπποκράτη ήταν γνωστό για τις θαυματουργές του ιδιότητες κατά των εντερικών διαταραχών.

Μια μουσμουλιά δεν μπορεί να ψηλώσει περισσότερο από οκτώ μέτρα ενώ αν η διάμετρος του καρπού της ξεπερνά τα πέντε εκατοστά θα πρέπει να μας δημιουργεί κάποιες υπόνοιες περί χρήσης διαφόρων τεχνητών «φουσκωτικών» ουσιών. Σαν τους μποντιμπιλντεράδες. Πάντως, ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό αυτού του φρούτου που εμφανίζεται κάθε χρόνο την ίδια πάντα εποχή είναι ότι πρέπει να μαζεύεται σε τέτοια κατάσταση που να μοιάζει ήδη... χαλασμένο. Πρέπει, πάντοτε, να τρώγεται σε υπερώριμη κατάσταση γιατί τότε απελευθερώνει όλα του τα αρώματα...

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 19/05/2007


Παράθεση:
ΕικόναΕικόνα

_________________
<<Αγάπη είναι η προσφορά χωρίς προσδοκία>>


Αρχή
   
 
 Θέμα δημοσίευσης: Ντομάτα. Πιο πολύτιμη απ' όσο φανταζόμαστε!
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Παρ 01 Ιουν , 2007 21:47 
Εξαρτημένο
Εξαρτημένο
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Κυρ 10 Σεπ , 2006 22:46
Δημοσιεύσεις: 803
Τοποθεσία: Κρήτη
Εικόνα
Ντομάτα. Πιο πολύτιμη απ' όσο φανταζόμαστε!
Γράφει ο/η Φοντόρ Χριστίνα, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Χαροκοπείου Πανεπιστημίου -Παπαχρήστος Παρασκευάς, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Πτυχιούχος Α.ΤΕ.Ι.Θ., M.Sc στην Διασφάλιση Ποιότητας
medNutrition
12:22

Η ντομάτα αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από νερό και βιολογικές ουσίες. Είναι πολύ φτωχή σε θερμίδες και για το λόγο αυτόν μια έξοχη τροφή για αδυνάτισμα.

Η ντομάτα καλλιεργήθηκε συστηματικά για πρώτη φορά στην Κεντρική και Νότια Αμερική (Περού). Ήταν άγνωστη στην Ευρώπη μέχρι το 1544, οπότε και οι Ιταλοί της έδωσαν το όνομα "χρυσό μήλο", για το κίτρινο ή το πορτοκαλί χρώμα που είχε τότε η ώριμη ντομάτα. Στην Ελλάδα η ντομάτα ήρθε το 1818, όπως και η πατάτα.

Η ντομάτα έχει όξινη και ελαφρώς καυστική γεύση, ενώ σημαντική είναι η θρεπτική της αξία. Η ντομάτα είναι ευεργετική για την ανθρώπινη υγεία, διότι είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία που βοηθούν στην ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, στην δυσκοιλιότητα, καθώς και στην ρύθμιση της χοληστερόλης
.

pathfinder news

_________________
<<Αγάπη είναι η προσφορά χωρίς προσδοκία>>


Αρχή
   
 
 Θέμα δημοσίευσης: Είναι το φρέσκο πάντα το καλύτερο; Σκέψου το ξανά!
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Παρ 01 Ιουν , 2007 21:50 
Εξαρτημένο
Εξαρτημένο
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Κυρ 10 Σεπ , 2006 22:46
Δημοσιεύσεις: 803
Τοποθεσία: Κρήτη
Εικόνα
Είναι το φρέσκο πάντα το καλύτερο; Σκέψου το ξανά!

Αξίζει να αναφερθεί ότι στην Αμερική καταναλώνονται κατά άτομο περισσότερο από 7 κιλά φρέσκιας ντομάτας το χρόνο, ενώ η ετήσια παραγωγή στο άτομο ανέρχεται στα 36 κιλά βάση του Υπουργείου Γεωργίας της Αμερικής.

Οι κονσερβοποιημένες ντομάτες μπορούν να είναι περισσότερο θρεπτικές από τις φρέσκιες, διότι μαζεύονται ώριμες και συσκευάζονται κατά την παραγωγή τους με τέτοιο τρόπο, που βοηθάει στο να συγκρατούνται όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά τους.

Έχει επίσης δειχθεί επιστημονικά, ότι τα συσκευασμένα - κονσερβοποιημένα προϊόντα ντομάτας όπως οι σάλτσες για ζυμαρικά περιέχουν 6 φορές περισσότερο λυκοπένη συγκριτικά με την ίδια ποσότητα από φρέσκια ντομάτα.

Αυτό συμβαίνει γιατί η θερμότητα που χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της παρασκευής προκαλεί διάσπαση στα κύτταρα της φλούδας επιτρέποντας στο λυκοπένιο να απορροφηθεί καλύτερα από τον πεπτικό σωλήνα.

pathfinder news

_________________
<<Αγάπη είναι η προσφορά χωρίς προσδοκία>>


Αρχή
   
 
 Θέμα δημοσίευσης: Τι είναι όμως η λυκοπένη;
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Παρ 01 Ιουν , 2007 21:54 
Εξαρτημένο
Εξαρτημένο
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Κυρ 10 Σεπ , 2006 22:46
Δημοσιεύσεις: 803
Τοποθεσία: Κρήτη
Εικόνα
Τι είναι όμως η λυκοπένη;

Η λυκοπένη ανήκει στην οικογένεια των αντιοξειδωτικών ουσιών και υπάρχει μέσα στις ντομάτες, φράουλες, καρπούζια και άλλα φρούτα κόκκινου χρώματος ή λαχανικά. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες αποδεικνύονται τα τελευταία χρόνια πολύ ωφέλιμες στον ανθρώπινο οργανισμό.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η λυκοπένη είναι λιποδιαλυτικό συστατικό, δηλαδή είναι πιο εύκολη η απορρόφηση της όταν καταναλώνεται με λίπος. Έτσι, προσθέστε λίγο ελαιόλαδο, τυρί ή κρέας στην αγαπημένη σας σάλτσα από ντομάτα και θα κερδίσετε το μέγιστο όφελος της λυκοπένης.

Οι έρευνες που έγιναν μέχρι σήμερα και που αφορούν τη λυκοπένη και τις ντομάτες έδειξαν τα ακόλουθα:

* Η λυκοπένη είναι μια πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία με αντικαρκινική δράση. Είναι δύο φορές ισχυρότερη από την β-καροτίνη (προβιταμίνη Α). Με την αντιοξειδωτική της δράση, εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου που παράγονται από το φυσιολογικό μεταβολισμό των κυττάρων. Οι ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου μπορούν, να οδηγήσουν σε αλλοιώσεις του DNA που με τη σειρά τους οδηγούν στον καρκίνο.
* Το 1995 ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, βρήκαν σε 48.000 άνδρες που παρακολούθησαν για 6 χρόνια, ότι αυτοί που έτρωγαν μέχρι 10 μερίδες την εβδομάδα φαγητών που περιείχαν ντομάτα ή σάλτσα ντομάτας, είχαν 45% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο του προστάτη.
* Τα πιο αδιάσειστα στοιχεία είναι ότι η κατανάλωση ντομάτας μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο των πνευμόνων, του προστάτη και του στομάχου, ενώ μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, του τραχήλου, του εντέρου και του ορθού, του οισοφάγου, της στοματικής κοιλότητας και του παγκρέατος.
* Στη μελέτη που έγινε στις Η.Π.Α. και ονομάστηκε «pizza study» διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες που κατανάλωναν δύο μερίδες σάλτσας ντομάτας την εβδομάδα είχαν μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.
* Η λυκοπένη εάν δοθεί από μόνη της σαν φάρμακο δεν έχει τις ιδιότητες αυτές. Για να έχει αντικαρκινική δράση πρέπει να καταναλωθεί με φυσικό τρόπο. Αυτό δείχνει ότι η λυκοπένη αποτελεί το μέρος μιας ευρύτερης οικογένειας φυτικών θρεπτικών ουσιών που δρουν μαζί για να δώσουν τα ευεργετικά αντικαρκινικά αποτελέσματα.
* Άλλες έρευνες έδειξαν ότι η λυκοπένη είναι καλή για την καρδιά διότι μειώνει την ποσότητα της οξειδωμένης LDL-χοληστερόλης, αυτής που αποκαλείται συνήθως σαν κακή χοληστερόλη.
* Από μελέτη στην Φιλανδία η κατανάλωση ντομάτας βοηθά στην καλύτερη υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος, βελτιώνει την κατάσταση των αρτηριών, μειώνει το πάχος των αρτηριών και προλαμβάνει την αθηροσκλήρωση.
* Η συγκέντρωση και διαθεσιμότητα της λυκοπένης είναι ψηλότερη όταν η ντομάτα είναι ψημένη. Για το λόγο αυτό οι σάλτσες ντομάτας και το κέτσαπ περιέχουν ψηλές ποσότητες της ουσίας αυτής
* Οι μεταλλαγμένες ντομάτες περιέχουν 3,5 φορές περισσότερη λυκοπένη από τις φυσιολογικές ντομάτες. Είναι από τις πρώτες και λίγες περιπτώσεις στις οποίες η έρευνα και παραγωγή μεταλλαγμένων τροφίμων οδηγεί στη δημιουργία ποικιλίας που έχει αυξημένες ιδιότητες εναντίον του καρκίνου. Χωρίς να αμφισβητούμε τη χρησιμότητα της νέας αυτής τεχνολογίας, εντούτοις πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας και παρακολούθησης των αποτελεσμάτων και επιπτώσεων, εάν υπάρχουν, των μεταλλαγμένων τροφίμων.
* Οι τελευταίες έρευνες για το λυκοπένιο δείχνουν ότι ασκεί θετική επίδραση και στο ανοσοποιητικό σύστημα. Σε μια μελέτη, όσες γυναίκες έτρωγαν τοματοπολτό καθημερινά, για είκοσι μία ημέρες, είχαν υψηλότερα επίπεδα λυκοπένης στο αίμα, από αυτές που ακολουθούσαν δίαιτα χωρίς ντομάτες. Τα λευκά αιμοσφαίρια αυτών που έτρωγαν ντομάτες ήταν πολύ ανθεκτικότερα στις οξειδωτικές βλάβες κατά 33 έως 42%.
* Πρόσφατα έγινε λόγος για την προστατευτική επίδραση του λυκοπενίου στην οξεία γαστρίτιδα, σε πειραματόζωα, όταν χορηγείται σε ημερήσια δόση 0.2 mg/kg βάρους Ωστόσο, σημειώνεται ότι σε υψηλότερες ή χαμηλότερες δόσεις μειώνονται σημαντικά οι γαστροπροστατευτικές ιδιότητες του λυκοπενίου.

pathfinder news

_________________
<<Αγάπη είναι η προσφορά χωρίς προσδοκία>>


Αρχή
   
 
 Θέμα δημοσίευσης: Περιέχει η ντομάτα και άλλα αντιοξειδωτικά; Και αν ναι ποια
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Παρ 01 Ιουν , 2007 21:59 
Εξαρτημένο
Εξαρτημένο
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Κυρ 10 Σεπ , 2006 22:46
Δημοσιεύσεις: 803
Τοποθεσία: Κρήτη
Εικόνα
Περιέχει η ντομάτα και άλλα αντιοξειδωτικά; Και αν ναι ποια;

Τα αντιοξειδωτικά είναι απαραίτητο κομμάτι μιας υγιεινής διατροφής. Η ντομάτα περιέχει πολύ βιταμίνη C, που ενισχύει την άμυνα του οργανισμού μας. Τα δυο τρίτα της ημερήσιας ανάγκης μας στη βιταμίνη αυτή καλύπτονται ήδη από δυο μέτριες ντομάτες.

Οι γιατροί από το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Ολλανδίας μελέτησαν 14.000 ενήλικες για να βρουν ποιοι ήταν οι παράγοντες κινδύνου για ν' αναπτύξουν χρόνια αποφρακτικά νοσήματα των πνευμόνων, όπως η χρόνια βρογχίτιδα και το εμφύσημα.

Η μελέτη των Ολλανδών, είναι η πρώτη στο είδος της που δείχνει ότι οι φλαβονοειδείς ουσίες (ιδιαίτερα το κατεχινικό οξύ αλλά και η φλαβόνη, η φλαβονόλη, και τα πολυφαινολικά καμφερόλη και κερκετίνη) οι οποίες περιέχονται στις ντομάτες, έχουν ευεργετικές δράσεις στους πνεύμονες.

Το περίεργο που βρέθηκε στη μελέτη αυτή ήταν ότι ενώ το τσάι είναι πλούσιο σε φλαβονοειδείς ουσίες, δεν βρέθηκε ότι αυτό είχε τα ίδια ευεργετικά αποτελέσματα στους πνεύμονες όπως οι ντομάτες.

Η ντομάτα περιέχει επίσης σε αφθονία φολικό οξύ, που είναι απαραίτητο για την αναδόμηση και την αποκατάσταση των κυττάρων του οργανισμού. Όσοι παίρνουν φάρμακα, πίνουν πολύ αλκοόλ ή καταναλώνουν πολύ κρέας, όπως επίσης οι έγκυες γυναίκες και οι ηλικιωμένοι είναι καλό να καταναλώνουν πολλές ντομάτες, λόγω των αυξημένων αναγκών τους σε φολικό οξύ.

Το θαυματουργό αυτό φυτό περιέχει και βιταμίνη Ε που επιδρά θετικά στη γονιμότητα, βιταμίνες από την ομάδα του συμπλέγματος Β για την εύρυθμη λειτουργία του μεταβολισμού και για γερό νευρικό σύστημα, όπως και χρώμιο, το οποίο είναι πολύτιμο κυρίως τους διαβητικούς, επειδή βοηθά σε διαταραχές κατά την αξιοποίηση του σακχάρου.

Η λιποδιαλυτή βιταμίνη Α εμπλέκεται στο σχηματισμό και στη διατήρηση της υγιούς επιδερμίδας, των μαλλιών και στο σμήγμα της μεμβράνης. Μας βοηθά στο να βλέπουμε στο σκοτάδι και είναι απαραίτητο για την σωστή ανάπτυξη των οστών, δοντιών και την αναπαραγωγή.

Περιέχει επίσης σελήνιο, που ανήκει στις ουσίες που προστατεύουν από τον καρκίνο, επειδή παίζει σημαντικό ρόλο για το ανοσοποιητικό σύστημα, κάλιο για την υποστήριξη της καρδιακής λειτουργίας, μαγνήσιο ενάντια στα συμπτώματα του στρες και τις μυϊκές κράμπες, όπως επίσης και σίδηρο, χαλκό και μαγγάνιο.
Πως μπορώ να συμπεριλάβω τη ντομάτα στη διατροφή μου;

Εύκολοι και γρήγοροι τρόποι για την ημερήσια πρόσληψη της ντομάτας:

* Τρώτε α λα ιταλικά: αποκτήστε την συνήθεια των Ιταλών καταναλώνοντας ζυμαρικά με κόκκινη σάλτσα. Χρησιμοποιήστε ψιλοκομμένες ντομάτες για να μαγειρεύετε την δική σας σάλτσα στο σπίτι ή χρησιμοποιήστε την αγαπημένη σας έτοιμη σάλτσα.
* Καταναλώνετε το τσίλι με διάφορες σάλτσες και ντομάτα.
* Προσθέστε χρώμα στα λαχανικά σας. Δοκιμάστε στις σαλάτες και ντομάτα για καλύτερη γεύση.
* Ντοματοκεφτέδες: Ανακατέψτε μία μικρή κονσέρβα από ντοματοχυμό στον κιμά, μαζί με άλλα μπαχαρικά στο να πετύχετε καλύτερη γεύση.

pathfinder news

_________________
<<Αγάπη είναι η προσφορά χωρίς προσδοκία>>


Αρχή
   
 
 Θέμα δημοσίευσης: Άρωμα Ελλάδας στα ράφια
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Δευ 11 Ιουν , 2007 0:14 
Εξαρτημένο
Εξαρτημένο
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Κυρ 10 Σεπ , 2006 22:46
Δημοσιεύσεις: 803
Τοποθεσία: Κρήτη
Δίκταμο, φασκόμηλο, δεντρολίβανο αλλά και μαστίχα Χίου καθώς και κρόκοςΚοζάνης,
ταξιδεύουν στις αγορές του εξωτερικού
Άρωμα Ελλάδας στα ράφια
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΝΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗΣ
Μέρα παρά μέρα ο 65χρονος κ. Γιώργος Στιβακτάκης επισκέπτεται το κτήμα με αρωματικά φυτά που διατηρεί στη Μονή Αγκαράθου, 25 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο της Κρήτης. Θέλει να βλέπει από κοντά εάν η βιολογική καλλιέργεια του δίκταμου πηγαίνει καλά. Και να φροντίζει και για τ΄ άλλα αρωματικά φυτά, το αρισμαρί, το θυμάρι.
Μετά την επαφή με τα... αρώματα της Κρήτης δίνει το ΟΚ για να συσκευαστούν σε μικρές συσκευασίες και έπειτα σε κουτιά. Από εκεί και πέρα το δίκταμο αρχίζει το μακρύ ταξίδι. Περνάει τα σύνορα και φτάνει στις αγορές της Φινλανδίας, της Γερμανίας, της Σουηδίας, της Πολωνίας.
Παρόμοιο ταξίδι από την Ελλάδα στο εξωτερικό κάνουν κάθε τόσο και άλλα αρωματικά φυτά όπως, ο κρόκος της Κοζάνης (σαφράν) και η μαστίχα Χίου. Και έτσι οι Ευρωπαίοι αλλά και οι πολίτες της Ασίας, της Βόρειας Αφρικής, της Αμερικής στρώνουν... τραπέζι με άρωμα Ελλάδας!
Εξαγωγές. Όπως λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Στιβακτάκης, παραγωγός και ιδιοκτήτης της εταιρείας Κnossos, χρειάστηκαν χρόνια και πολλές προσπάθειες μέχρι να φτάσει στο εξωτερικό το δίκταμο, συσκευασμένο και έχοντας τη σφραγίδα ότι είναι ελληνικό και βιολογικό. «Ήμουν από τους πρώτους που στις αρχές της δεκαετίας του ΄70 έβγαλα στην αγορά αρωματικά φυτά σε συσκευασίες».
Περίπου 2-3 τόνους με συσκευασμένα αρωματικά φυτά (δίκταμο, φασκόμηλο, αρισμαρί) εξάγει κάθε χρόνο. Αποφάσισε πριν από έξι χρόνια να καλλιεργήσει ο ίδιος βιολογικό δίκταμο και άλλα 14 βιολογικά αρωματικά φυτά σε ένα κτήμα περίπου 20 στρεμμάτων.
Η μαστίχα Χίου. Τον γύρο του κόσμου κάνει κάθε χρόνο η μαστίχα Χίου. Εξάγεται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης έως την Αυστραλία, τη Νότια Αφρική, τη Βραζιλία και τον Καναδά! Όπως λέει ο κ. Γιάννης Περίκος, υπεύθυνος του τμήματος εξαγωγών της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών, «οι πωλήσεις στη Γαλλία είναι υψηλές επειδή οι Γάλλοι επανεξαγάγουν τη μαστίχα στις χώρες της Βόρειας Αφρικής».
Πριν από δύο μήνες άνοιξε κατάστημα στη Σαουδική Αραβία και στα σχέδια της Ένωσης είναι να ανοίξουν έως το φθινόπωρο στη Νέα Υόρκη και στο Παρίσι. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι δύο αμερικανικές εφημερίδες («Washington Τimes» και η «Νew Ηaven Register») πρότειναν στους αναγνώστες τους να αγοράσουν προϊόντα μαστίχας για δώρα..

Κώδικας:
http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20070609&nid=4934593&sn=%CE%95%CE%9B%CE%9B%CE%91%CE%94%CE%91

_________________
<<Αγάπη είναι η προσφορά χωρίς προσδοκία>>


Αρχή
   
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Πέμ 21 Ιουν , 2007 15:27 
Εξαρτημένο
Εξαρτημένο
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Δευ 19 Φεβ , 2007 0:15
Δημοσιεύσεις: 646
Ροδάκινο για υγιές δέρμα

Έχει αντιγηραντικές ιδιότητες και είναι ευεργετικό για τα νεφρά, τα μάτια και τα δόντια.

Τι είναι: Το ροδάκινο (Prunus persica) ανήκει στην οικογένεια των ροδωδών και έχει πολλές ποικιλίες. Είναι γνωστό όχι μόνο για τη χαρακτηριστική μυρωδιά αλλά και για την δροσερή και γλυκιά γεύση του. Βγαίνει στην ελληνική αγορά από τα τέλη Μαΐου μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου, ενώ η περίοδος αιχμής του είναι τον Ιούνιο.

Παραδοσιακή ιατρική: Πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα. Η αξία του θεωρούταν μεγάλη επειδή αναζωογονεί τον οργανισμό και έχει αντιγηραντικές ιδιότητες. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ανατολικές παραδόσεις, η ροδακινιά θεωρούταν «Το Δέντρο της Ζωής και του Επίγειου Παραδείσου», το άνθος της συμβόλιζε την άνοιξη, την αναγέννηση και τη γονιμότητα και ο καρπός της την αθανασία.

Τι υποστηρίζουν τα νέα δεδομένα: Είναι ιδιαίτερα πολύτιμο φρούτο γιατί βοηθά στην αντιμετώπιση των λίθων των νεφρών και της χολής και «καθαρίζει» το έντερο από παράσιτα και τοξίνες. Είναι ιδανικό φρούτο για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, ανακουφίζει από τις φλεγμονές της ουροδόχου κύστης και τα προβλήματα της ουρικής οδού, ενώ ενδέχεται να μειώνει και τις ναυτίες της εγκυμοσύνης. Λειτουργεί ως ήπιο καθαρτικό, έχει αποχρεμπτικές ιδιότητες βοηθώντας αποτελεσματικά τη λειτουργία των πνευμόνων, της μύτης και του λαιμού. Τέλος, ανακουφίζει από την υπερένταση, τους πόνους στο στήθος και τους μυικούς σπασμούς, ενώ η κατανάλωση του εγγυάται την υγεία των ματιών, των δοντιών και του δέρματος.

Γιατί είναι ευεργετικό: Το ροδάκινο είναι φρούτο πλούσιο σε ποτάσιο, ασβέστιο και νάτριο, ενώ έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνες B και C, φολικό οξύ, ασβέστιο, σίδηρο, πρωτεΐνες και ψευδάργυρο. Επιπλέον, εξαιτίας της ισχυρής αλκαλικής δράσης του στο σώμα, λειτουργεί ως φυσικό χωνευτικό. Περιέχει Β-καροτένιο που θεωρείται ισχυρό αντιγηραντικό, είναι πολύτιμο για το ανοσοποιητικό σύστημα (προστατεύει από τη φθορά από τις ελεύθερες ρίζες), διευκολύνει την αναπνοή των ιστών και παίζει καθοριστικό ρόλο στο μεταβολισμό.


πηγή:
Κώδικας:
www.preventionmag.gr


Αρχή
   
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Πέμ 21 Ιουν , 2007 15:34 
Εξαρτημένο
Εξαρτημένο
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Δευ 19 Φεβ , 2007 0:15
Δημοσιεύσεις: 646
Χουρμάς για τη γονιμότητα

Βελτιώνει τη λειτουργία του νευρικού συστήματος, τονώνει και ενισχύει τις φυσικές άμυνες του οργανισμού.

Τι είναι: Ο καρπός της χουρμαδιάς (Phoenix dactyilifera) ανήκει στην οικογένεια των «Φοινικίδων» και κατάγεται από την Περσία. Στην Ελλάδα είναι δημοφιλής τα Χριστούγεννα σα σνακ. Παραδοσιακή ιατρική: Στην αρχαιότητα, πολλοί θεραπευτές χρησιμοποιούσαν τους καρπούς της ως τονωτικό, ενώ τα άνθη της είχαν καθαρτική δράση. Άλλοι απέδιδαν στο φρούτο αφροδισιακές ιδιότητες. Οι Αιγύπτιοι πίστευαν πως η «σκόνη» που περιέχεται στο κουκούτσι του χουρμά βοηθούσε στη γονιμότητα.

Τι υποστηρίζουν τα νέα δεδομένα: Πρόσφατες μελέτες σε πειραματόζωα, απέδειξαν πως ο χουρμάς όντως βοηθά στη γονιμότητα. Το εκχύλισμά του αποδείχτηκε πως αυξάνει την ποσότητα του σπέρματος, ενισχύει την παραγωγή σπερματοζωαρίων και βελτιώνει την έκκριση της τεστοστερόνης. Αν και οι έρευνες έγιναν σε ποντίκια, οι ειδικοί πιθανολογούν πως τα αποτελέσματα είναι παρόμοια και σε ανθρώπους.

Είναι πολλαπλά ευεργετικός: Ο χουρμάς περιέχει δεκα πέντε μεταλλικά στοιχεία, υδατάνθρακες, λίπος και άλατα. Είναι πλούσιος σε βιταμίνες, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες. Οι πρωτεΐνες του αποτελούνται από είκοσι τρία είδη αμινοξέων (που χρησιμοποιούνται ως πηγή ενέργειας), μερικά από τα οποία δεν βρίσκονται ούτε στα πιο «θρεπτικά» φρούτα, όπως τα πορτοκάλια, οι μπανάνες και τα μήλα. Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε σελήνιο -συστατικό που θεωρείται αντικαρκινικό και ενισχυτικό του ανοσοποιητικού- αλλά και σε κάλιο, που βοηθά στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Επίσης, περιέχει φθόριο που βοηθά στην υγεία των δοντιών. Τέλος, θεωρείται εξαιρετικά θρεπτική τροφή για ασθενείς που αναρρώνουν από μακροχρόνιες ασθένειες και εγχειρήσεις, όσους ασκούνται, τις λεχόνες, αλλά και τους ηλικιωμένους.

Θα τον βρείτε: Συνήθως, πωλείται σε αποξηραμένη μορφή και κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά εισαγόμενος όλο το χρόνο.


πηγή:
Κώδικας:
www.preventionmag.gr


Τελευταία επεξεργασία από sofi και Τετ 27 Ιουν , 2007 16:06, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ές συνολικά.

Αρχή
   
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Κυρ 24 Ιουν , 2007 19:07 
Εξαρτημένο
Εξαρτημένο
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Δευ 19 Φεβ , 2007 0:15
Δημοσιεύσεις: 646
Μέλι για τα τραύματα

Εκμεταλλευτείτε τις αντισηπτικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες αυτού του γλυκού θαύματος.

Τι είναι:H κυριότερη φυσική γλυκαντική ύλη.

Παραδοσιακή ιατρική: Ιδανικό για γαστρεντερικές παθήσεις. Αποτελούσε φυσικό φάρμακο για την καρδιά, τα κρυολογήματα και τις αϋπνίες, ενώ χρησιμοποιήθηκε ως ηρεμιστικό. Για περισσότερα από 5.000 χρόνια συνιστάται για τη θεραπεία των εγκαυμάτων, των ελκών και του βήχα.

Οι έρευνες αποδεικνύουν: Επιστημονικές μελέτες τονίζουν την αντισηπτική δράση του, καθώς και το ρόλο του στην επούλωση των τραυμάτων. Ισραηλινοί επιστήμονες μελέτησαν 9 περιπτώσεις τραυματισμένων νηπίων, που ενώ είχαν ακολουθήσει για 2 εβδομάδες αγωγή με αντιβιοτικά και αντισηπτικά δεν είχαν θεραπευτεί. Οι ειδικοί τοποθέτησαν μέλι στις τραυματισμένες περιοχές και παρατήρησαν πως, ύστερα από 5 ημέρες οι πληγές βελτιώθηκαν σημαντικά, ενώ έπειτα από 16 είχαν επουλωθεί τελείως. Σε άλλη μελέτη στην Υεμένη, οι επιστήμονες αποκάλυψαν πως το μέλι ελαχιστοποιεί το χρόνο επούλωσης ενός τραύματος. Χώρισαν σε 2 ομάδες 55 γυναίκες, οι οποίες είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση και οι εγχειρητικές τους τομές είχαν μολυνθεί. Για την πρώτη ομάδα, η θεραπεία έγινε με μέλι, ενώ για τη δεύτερη με αντισηπτικά. Για την πρώτη ομάδα χρειάστηκαν μόλις 11 ημέρες θεραπείας, σε αντίθεση με τη δεύτερη, όπου η θεραπεία είχε διάρκεια από 12-27 ημέρες.

Πώς θεραπεύει: Εξαιτίας των συστατικών του (υδατάνθρακες, νερό, ιχνοστοιχεία κ.τλ.), το μέλι παίζει σημαντικό ρόλο στις επανορθωτικές διαδικασίες. Όταν τοποθετείται πάνω στην πληγή, προσφέρει ενυδάτωση, καθαρίζει τη μόλυνση και μειώνει τη φλεγμονή και το οίδημα. Αποτρέπει την ανάπτυξη των βακτηρίων και μειώνει τις αντιαισθητικές ουλές.


πηγή:
Κώδικας:
www.preventionmag.gr


Αρχή
   
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Κυρ 24 Ιουν , 2007 19:11 
Εξαρτημένο
Εξαρτημένο
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Δευ 19 Φεβ , 2007 0:15
Δημοσιεύσεις: 646
Παντζάρι για την καρδιά

Βοηθά σε περιπτώσεις αναιμίας, ενώ έχει και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Τι είναι: Το παντζάρι (Beta vulgaris), γνωστό και ως κοκκινογούλι, είναι ο «καρπός του πάθους». Εκτός από τη γλυκιά γεύση του έχει και θεραπευτικές ιδιότητες.

Παραδοσιακή ιατρική: Σε παλαιότερες λαϊκές συνταγές ο ζωμός των παντζαριών συνιστάται για τον καθαρισμό του αίματος και τη διακοπή της αιμορραγίας. Επιπλέον, ήταν γνωστό για τις καθαρτικές του ιδιότητες, ως θεραπεία για την κακοσμία του στόματος, το κρυολόγημα και τον πονοκέφαλο, ακόμα και ως αφροδισιακό. Στην αρχαία Ρώμη χρησιμοποιήθηκε για τον πυρετό και τη δυσκοιλιότητα, ενώ οι αρχαίοι Έλληνες το θεωρούσαν ευεργετικό για την αντιμετώπιση εντερικών προβλημάτων και την καλή λειτουργία της καρδιάς.

Τι υποστηρίζουν τα νέα δεδομένα:Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «Journal of Agricultural and Food Chemistry», το παντζάρι μπορεί πράγματι να προστατεύει την καρδιά. Κι αυτό, γιατί περιέχει τη φυσική χρωστική Betanin, μια αντιοξειδωτική ουσία, που μπορεί να αποτρέψει την «κακή» LDL χοληστερόλη από το να φράξει τις αρτηρίες. Επιπλέον, οι βολβοί είναι πλούσια πηγή φυλλικού οξέος, το οποίο μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης στο αίμα, ενός αμινοξέος που προκαλεί οξειδωτική καταστροφή του ενδοθηλίου (του εσωτερικού δηλαδή στρώματος των αγγείων και της καρδιάς).

Γιατί είναι ευεργετικό: Είναι διουρητικό και καταπολεμά τη δυσπεψία και τη δυσκοιλιότητα, ενώ σύμφωνα με πολλές μελέτες έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Τόσο τα φύλλα, όσο και οι βολβοί είναι καλές πηγές φυτικών ινών. Και όχι μόνο: οι βολβοί είναι πλούσιοι και σε κάλιο και φυλλικό οξύ (2 μέτριοι βολβοί δίνουν 80 μg φυλλικού οξέος). Τα φύλλα του είναι άριστη πηγή ασβεστίου (1 φλιτζάνι βρασμένα φύλλα=166 mg ασβεστίου), βιταμίνης C και β-καροτένιου, ενώ περιέχει και ικανοποιητική ποσότητα σιδήρου.

Προσοχή: Αποφύγετε την κατανάλωσή του, αν είστε νεφροπαθείς, γιατί περιέχει άφθονο κάλιο.

Θα το βρείτε: Στην ελληνική αγορά όλο το χρόνο.

Quick Tip: Έβαψε η μπλούζα σας με παντζάρι; Ρίξτε κρύο νερό στην πίσω πλευρά του λεκέ και πλύντε την αμέσως με απορρυπαντικό. Αν ο λεκές επιμένει αφήστε το ρούχο να μουλιάσει μια νύχτα σε νερό.


πηγή:
Κώδικας:
www.preventionmag.gr


Αρχή
   
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ 27 Ιουν , 2007 16:04 
Εξαρτημένο
Εξαρτημένο
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Δευ 19 Φεβ , 2007 0:15
Δημοσιεύσεις: 646
Αγκινάρα για τη δυσπεψία

Έχει διουρητικές ιδιότητες και βοηθά στον έλεγχο της χοληστερόλης.

Τι είναι: Η αγκινάρα (Cynara scolymus) ανήκει στην οικογένεια των γαϊδουράγκαθων. Είναι γνωστή για την ξεχωριστή της γεύση, καθώς και για τις θεραπευτικές της ιδιότητες.

Παραδοσιακή ιατρική: Στην αρχαία Αίγυπτο και την αρχαία Ελλάδα, η αγκινάρα χρησιμοποιήθηκε για την αντιμετώπιση της δυσπεψίας, ενώ ήταν γνωστή και για τις αφροδισιακές και διουρητικές της ιδιότητες.

Οι έρευνες επιβεβαιώνουν: Το απόσταγμα από τα φύλλα της αγκινάρας (ALE) αποτελεί μια ασφαλή και αποτελεσματική θεραπεία για τη δυσπεψία. Σε πρόσφατη μελέτη σε 247 άτομα που έπασχαν από δυσπεψία, οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως οι ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε ALE παρατήρησαν 15% βελτίωση στα συμπτώματά της (βάρος στο στομάχι, φούσκωμα, αέρια, ναυτία κτλ.). Επιπλέον, το 86% των ασθενών παραδέχτηκε πως το ALE αντιμετώπισε ικανοποιητικά τα ενοχλητικά συμπτώματα της δυσπεψίας.

Πώς θεραπεύει: Το απόσταγμα των φύλλων αυξάνει την κινητικότητα της χολής, επιταχύνει την πορεία του φαγητού στην πεπτική οδό και διευκολύνει την πέψη. Γι' αυτό και το ALE ανακουφίζει από το φούσκωμα. Η αύξηση της κινητικότητας της χολής εξηγεί γιατί το ALE ενδέχεται να ρίχνει τη χοληστερόλη.

Για τι άλλο είναι ευεργετική: Η αγκινάρα, ωμή ή μαγειρεμένη είναι εξαιρετικά διαιτητική και υγιεινή τροφή. Περιέχει βιταμίνες Α, C και φυλλικό οξύ, ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο. Καθαρίζει το αίμα, τονώνει τον οργανισμό και ειδικά την καρδιά και βοηθά στις παθήσεις του ήπατος. Αντιμετωπίζει τους ρευματισμούς και την αρτηριοσκλήρυνση. Ενισχύει τη χώνεψη και ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα. Εξαιτίας της ουσίας cynarine που περιέχεται στα φύλλα της, θεωρείται ένα από τα πιο αποτελεσματικά φάρμακα για τις ηπατικές παθήσεις.

θα τη βρείτε: Κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά από το Νοέμβριο μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Quick Tip
Σκληρά χέρια; Αν θέλετε να μαλακώσετε την επιδερμίδα των χεριών σας, ρίξτε μερικά φρέσκα φύλλα αγκινάρας σε ένα λίτρο νερό και αφήστε τα για 20 λεπτά. Στραγγίστε το αφέψημα και βυθίστε τα χέρια σας για 15 λεπτά



Κώδικας:
πηγή:www.preventionmag.gr


Αρχή
   
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ 27 Ιουν , 2007 16:11 
Εξαρτημένο
Εξαρτημένο
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Δευ 19 Φεβ , 2007 0:15
Δημοσιεύσεις: 646
Φράουλες για το κυκλοφορικό

Έχουν χαλαρωτικές ιδιότητες και ενισχύουν τις φυσικές άμυνες του οργανισμού.

Τι είναι: Η φράουλα (Fragaria vesca) ή χαμαικέρασος ανήκει στην οικογένεια των ροδωδών. Είναι γνωστή για το κόκκινο χρώμα της, αλλά και τη χαρακτηριστική μυρωδιά και γεύση της.

Παραδοσιακή ιατρική: Από τον 13ο αιώνα, χρησιμοποιήθηκε στη Γαλλία ως θεραπευτικό βότανο για πολλές πεπτικές διαταραχές, για το κυκλοφορικό σύστημα, αλλά και την τόνωση του δέρματος. Ο καρπός της θεωρούνταν ευεργετικός για τη διάρροια, ενώ τα φύλλα και οι ρίζες της ανακούφιζαν από τους πόνους των αρθριτικών. Οι αρχαίοι Ρωμαίοι τη χρησιμοποιούσαν για να θεραπεύσουν τη μελαγχολία, τις μολύνσεις, τον πυρετό, τις πέτρες στους νεφρούς, την αρθρίτιδα καθώς και τις παθήσεις του αίματος, του συκωτιού και της σπλήνας.

Τι υποστηρίζουν τα νέα δεδομένα: Οι διατροφολόγοι υποστηρίζουν πως η φράουλα πραγματικά ωφελεί ιδιαίτερα το κυκλοφορικό σύστημα. Ενδείκνυται για προβλήματα μνήμης και πνευματικής κόπωσης, ενώ είναι πολύτιμος σύμμαχος ενάντια στο στρες και την υπερένταση.

Γιατί είναι ευεργετική: Περιέχει φυσικές φωτοχημικές ουσίες (όπως οι ανθοκυανίνες), που συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του κυκλοφορικού. Σύμφωνα με μελέτες, η συστηματική κατανάλωσή της ενδέχεται να βοηθά στη διαχείρηση της αρτηριακής πίεσης (εξαιτίας των αντιοξειδωτικών της στοιχείων). Επιπλέον, περιέχει ελλαγικό οξύ, μια φυσική ουσία που σύμφωνα με προκαταρκτικές έρευνες προλαμβάνει τον καρκίνο. Είναι άριστη πηγή βιταμίνης C. Ένα φλυτζάνι φρέσκες φράουλες (περίπου150 γρ.) περιέχουν 89 mg. Μάλιστα, αυτή η ποσότητα υπερκαλύπτει τη Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση (ΣΗΔ) της συγκεκριμενένης βιταμίνης στις γυναίκες (75 mg). Τέλος, η ίδια ποσότητα έχει 3 γρ. φυτικών ινών, ενώ δίνει μόλις 50 θερμίδες.

Θα τη βρείτε: Κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά από τις αρχές Απριλίου μέχρι τα τέλη Ιουνίου, με περίοδο αιχμής το Μάιο.

Quick Tip: Ο ήλιος σάς απειλεί; Αν θέλετε να προστατευτείτε από τον ήλιο και τις φλογώσεις του δέρματος, προσθέστε λίγες σταγόνες χυμό φράουλας στην αντηλιακή σας κρέμα.

Προσοχή! Οι ειδικοί επισημαίνουν πως αν πάσχετε από έλκος, σπαστική κολίτιδα, εκκολπωματική νόσο ή αιμορροΐδες καλό θα ήταν να τις αποφεύγετε. Επιπλέον, η φράουλα θεωρείται «ύποπτη» για την πρόκληση αλλεργικών εξανθημάτων.


πηγή:http://www.preventionmag.gr


Αρχή
   
 
 Θέμα δημοσίευσης: Τι να τρώτε το καλοκαίρι
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Πέμ 28 Ιουν , 2007 22:30 
Εξαρτημένο
Εξαρτημένο
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Κυρ 10 Σεπ , 2006 22:46
Δημοσιεύσεις: 803
Τοποθεσία: Κρήτη
ΕικόναΕικόναΕικόνα
«Ναι» σε τροφές πλούσιες σε νερό και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για την ενυδάτωση, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και οι χυμοί


Τι να τρώτε το καλοκαίρι

«Ναι» σε τροφές πλούσιες σε νερό και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για την ενυδάτωση, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και οι χυμοί
«Ναι» σε τροφές πλούσιες σε νερό και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για την ενυδάτωση, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και οι χυμοί
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η διατροφή μας- όπως συνιστά ο κλινικός διαιτολόγος, εκπρόσωπος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων- Διατροφολόγων κ. Κ. Ξένος- πρέπει να ακολουθεί τις εξής αρχές:
* Να είναι χαμηλή σε λίπος (ιδιαίτερα σε κορεσμένο λίπος γαλακτοκομικών και κρέατος), ώστε τα γεύματα να είναι εύπεπτα. Η παραμονή της τροφής στο στομάχι και η διαδικασία της πέψης της, εξαρτάται άμεσα από την ποσότητα λίπους που περιέχει. Τους ζεστούς μήνες, όταν η λειτουργία του αναπνευστικού και του κυκλοφορικού συστήματος δυσχεραίνεται, βασική επιδίωξη πρέπει να είναι η όσο το δυνατόν λιγότερη καταπόνηση του γαστρεντερικού σωλήνα και η ελάχιστη παραμονή μεγάλης ποσότητας αίματος στο πεπτικό. Αυτό επιτυγχάνεται με τακτικά γεύματα, μικρά σε όγκο και φτωχά σε λίπος.
«Πείτε λοιπόν ΄΄όχι΄΄ στο λίπος του κρέατος και των γαλακτοκομικών (προτιμήστε το ψάρι, το κοτόπουλο, τα άπαχα γαλακτοκομικά) και αποφύγετε τα τηγανητά και τις σάλτσες», συμβουλεύει ο κ. Ξένος.
* Να είναι πλούσια σε νερό, ιχνοστοιχεία και ηλεκτρολύτες. Για τη σωστή ενυδάτωση του ανθρώπινου οργανισμού και τη σωστή λειτουργία βασικών συστημάτων, όπως το κυκλοφορικό, δεν αρκεί μόνο το νερό, αλλά και η επάρκειά της σε ηλεκτρολύτες (κάλιο, νάτριο κ.λπ.) και ιχνοστοιχεία (όπως ο σίδηρος), που χάνονται με την έντονη εφίδρωση.
«Πείτε λοιπόν ΄΄ναι΄΄» σε τροφές πλούσιες σε νερό και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για την ενυδάτωση, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και οι χυμοί τους», τονίζει ο κ. Ξένος. «Και εάν αναρωτιέστε κατά πόσον μπορούν τροφές, όπως τα λαχανικά, να ενυδατώσουν το σώμα μας, να έχετε υπόψη σας ότι τα φρέσκα φασολάκια, για παράδειγμα, περιέχουν αναλογικά περισσότερο νερό από ό,τι το γάλα, που είναι υγρή τροφή».
Ο καφές και το αλκοόλ δεν συνυπολογίζονται ως μέσα ενυδάτωσης, γιατί έχουν διουρητική δράση.
* Να προσφέρει στον οργανισμό ενέργεια μέσα από τροφές πλούσιες σε σύνθετους υδατάνθρακες, όπως οι πατάτες, το καλαμπόκι και το ρύζι.
Προτιμήστε τις αμυλούχες αυτές τροφές σε ελαφριές μαγειρικές παρασκευές, όπως το μαγείρεμα στον ατμό. Για να γίνει κατανοητό πόσο πολύ μπορεί να μεταβάλει το θερμιδικό περιεχόμενο αυτών των τροφών το μαγείρεμα, αρκεί να σημειωθεί πως μόλις ένα κομμάτι τηγανητής πατάτας περιέχει το λίπος που έχει μια ολόκληρη βραστή πατάτα.
* Τέλος, η διατροφή μας πρέπει αυτό το χρονικό διάστημα να είναι φτωχή σε στοιχεία που διεγείρουν το πεπτικό, όπως τα καρυκεύματα και τα μπαχαρικά.
tanea.gr
Όσον αφορά το αλάτι, ο κ. Ξένος επισημαίνει ότι δεν χρειάζεται αυτό να αυξηθεί στη διατροφή μας το καλοκαίρι. «Πρόκειται για μύθο» τονίζει. «Μόνο όσοι παίρνουν ελάχιστο αλάτι τον υπόλοιπο χρόνο, χρειάζεται να το αυξήσουν το καλοκαίρι. Οι περισσότεροι παίρνουμε πολύ περισσότερο αλάτι από όσο χρειαζόμαστε».

_________________
<<Αγάπη είναι η προσφορά χωρίς προσδοκία>>


Αρχή
   
 
 Θέμα δημοσίευσης: Το απαραίτητο πρωινό γεύμα που εμείς οι Ελληνες... ξεχνάμε
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Σάβ 28 Ιούλ , 2007 19:48 
Εξαρτημένο
Εξαρτημένο
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Κυρ 10 Σεπ , 2006 22:46
Δημοσιεύσεις: 803
Τοποθεσία: Κρήτη
Το απαραίτητο πρωινό γεύμα που εμείς οι Ελληνες... ξεχνάμε

Της Πεννυς Μπουλουτζα

Αναπόσπαστο στοιχείο των καλοκαιρινών διακοπών, αποτελεί για την πλειονότητα των παραθεριστών, ένα πλούσιο πρωινό γεύμα. Αντίθετα, στη σύγχρονη καθημερινότητα της πόλης, το σωστό πρωινό τείνει να μετατραπεί σε ένα είδος «διατροφικής πολυτέλειας», και είναι ενδεικτικό ότι τέσσερις στους δέκα Ελληνες ξεκινούν από το σπίτι τους για τη δουλειά νηστικοί, το μεσημεριανό γεύμα συχνά παραλείπεται και το βραδινό «υπερτονίζεται».

Απαραίτητα

Οπως επισημαίνει στην «Κ» η υπεύθυνη του Συμβουλευτικού Κέντρου Διατροφής του Σισμανόγλειου νοσοκομείου κα Αγγελική Τσαρούχη, «όλα τα βασικά γεύματα της ημέρας, δηλαδή το πρωινό, το μεσημεριανό και το βραδινό, είναι σημαντικά για την καλή υγεία ενός ατόμου, ενώ απαραίτητα για ορισμένες κατηγορίες πληθυσμού -κυρίως τα παιδιά- είναι και τα ενδιάμεσα γεύματα (δεκατιανό και απογευματινό)». Και προσθέτει «ως Eλληνες είχαμε έως και πριν από λίγες δεκαετίες το προνόμιο μίας πολύ καλής διατροφής τόσο σε ποιότητα των συστατικών όσο και σε κατανομή γευμάτων. Είναι ενδεικτικό ότι ο Ελληνας δεν έφευγε για τη δουλειά νηστικός, ενώ πάντα έπαιρνε μαζί του και μεσημεριανό φαγητό. Τώρα σταδιακά παραλείπεται το μεσημεριανό γεύμα και αυτομάτως «υπερτονίζεται» το βραδινό. Ομως αυτό που χάνουμε από ένα γεύμα δεν μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με άλλο, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι μετά από μία κουραστική ημέρα στη δουλειά δεν είμαστε σε θέση να επιλέξουμε ένα σωστό βραδινό και συχνά καταναλώνουμε χαμηλής διατροφικής αξίας τροφές».

Σύμφωνα με την κα Τσαρούχη, σχεδιάζοντας ένα εξισορροπημένο ημερήσιο πρόγραμμα διατροφής θα πρέπει να εξασφαλίζεται η συμμετοχή των περισσότερων θρεπτικών συστατικών - δηλαδή πρωτεϊνών, υδατανθράκων, λιπιδίων, ιχνοστοιχείων, βιταμινών και νερού - σε κάθε γεύμα και στις ποσότητες που είναι αναγκαίες για το κάθε άτομο. Ετσι για το πρωινό, πρόσληψη πρωτεϊνών μπορεί να γίνει με τα γαλακτοκομικά προϊόντα, π. χ. ένα ποτήρι γάλα ή ένα γιαούρτι ή 30-40 γραμμάρια τυρί, και με ψωμί (ή εναλλακτικά φρυγανιά και παξιμάδι). Πηγή λιπιδίων μπορεί να είναι το ελαιόλαδο, η πάστα ελιάς, ή 4-5 ελιές και πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών και βιταμινών είναι τα φρούτα.

Εναλλαγές

Οπως σημειώνει η κα Τσαρούχη, «ιδιαίτερα σημαντικό είναι να υπάρχουν εναλλαγές χωρίς να αποκλείεται τίποτα. Και θα πρέπει να αξιοποιήσουμε την εμπειρία και τη διαθεσιμότητα των υλικών που έχει να προσφέρει η ελληνική φύση». Είναι ενδεικτικό ότι στο «σύγχρονο» και δυτικού τύπου πρωινό, συχνά επιλέγεται στο πρωινό το βούτυρο στο ψωμί. Εναλλακτικές και «ελληνικές» προτάσεις μπορούν άνετα να είναι το ταχίνι - ένα κουταλάκι του γλυκού - ή η πάστα ελιάς.

Θα πρέπει επίσης να μειώνεται η συμμετοχή ζάχαρης στο πρωινό γεύμα. Καλύτερα να επιλέξουμε ψωμί ή φρυγανιά ή ακόμα παξιμάδι, επικαλυμμένο με λίγο μέλι ή μικρή ποσότητα σπιτικής μαρμελάδας (συνήθως η σπιτική έχει λιγότερη ζάχαρη), αντί για ένα κρουασάν ή ένα κέικ. Και αυτά μπορούν να συνοδευτούν με καφέ ή ακόμα καλύτερα τσάι.

Θρεπτικά στοιχεία

«Με λίγα λόγια, μία φέτα ψωμί ολικής αλέσεως με λίγη πάστα ελιάς, λίγο τυρί, ένα φρούτο και τσάι συνθέτουν ένα θαυμάσιο πρωινό», επισημαίνει η κα Τσαρούχη. Και τονίζει «για το σωστό πρωινό θα πρέπει να εξασφαλίζουμε χρόνο και χώρο στη ζωή μας και όχι να το θυμόμαστε μόνο την περίοδο των διακοπών. Πέρα από τα θρεπτικά στοιχεία που χάνουμε από την «κατάργηση» του πρωινού, χάνουμε και σε επίπεδο επικοινωνίας της οικογένειας που αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι του πολιτισμού μας. Και θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η υγεία αφορά τη συνολική στάση της ανθρώπινης συμπεριφοράς».

Οι γυναίκες, πιο φανατικές του καφέ

Εξι στους δέκα Ελληνες δηλώνουν ότι «συνήθως καταναλώνουν πρωινό», ενώ σχεδόν δύο στους δέκα δεν λαμβάνουν ούτε πρωινό, ούτε δεκατιανό. Αυτό καταδεικνύει πρόσφατη έρευνα που διενήργησε το Ιδρυμα Αριστείδης Δασκαλόπουλος σε δείγμα 1.300 Ελλήνων ηλικίας άνω των 15 ετών. Τι περιλαμβάνει όμως το πρωινό των Ελλήνων; Μεταξύ όσων καταναλώνουν πρωινό το γάλα φαίνεται ότι προτιμάται από το 58,7% και ακολουθεί ο καφές (32,1%), το ψωμί (21,5%), το βούτυρο και τα αντίστοιχα προϊόντα επάλειψης (21,4%) τα δημητριακά πρωινού (19,4%), οι φρυγανιές (19,3%) και το μέλι (19%). Ιδιαίτερα χαμηλό είναι το ποσοστό αναφοράς της κατανάλωσης χυμού ή φρούτων (μόλις 11,2% κι 5,1% αντίστοιχα) που θεωρείται απαραίτητο για ένα σωστό πρωινό. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι γυναίκες καταναλώνουν συχνότερα καφέ για πρωινό (σε ποσοστό 40%) έναντι των ανδρών (25%).

Από τη μελέτη προκύπτει ότι η κατανάλωση πρωινού σχετίζεται με την καλή διατροφή. Ειδικότερα, αυτοί που κρίνουν ως πολύ καλή τη διατροφή τους καταναλώνουν πρωινό σε ποσοστό 73,9%, ενώ αυτοί που την κρίνουν κακή σε ποσοστό 34,4%.
kathimerini.gr

_________________
<<Αγάπη είναι η προσφορά χωρίς προσδοκία>>


Αρχή
   
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Κυρ 29 Ιούλ , 2007 10:35 
Μέλος με άποψη
Μέλος με άποψη

Εγγραφή: Δευ 25 Ιουν , 2007 13:02
Δημοσιεύσεις: 53
Μπράβο παιδιά
Αναδημοσιεύσεις σαν αυτές, προάγουν την ποιότητα μιας τόσο επιμελημένης σελίδας ,
και περιέχουν Αγάπη ,φροντίδα,και σεβασμό στον αναγνώστη.Είναι κι αυτό μια προσφορά με έσοδο την αναγνώριση
Νάστε καλά και πάντα τέτοια.
Λυγερή


Αρχή
   
 
Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 23 Δημοσιεύσεις ]  Μετάβαση στην σελίδα 1, 2  Επόμενο

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες [ DST ]


Συνδεδεμένα μελη

Μέλη σε αυτό το φόρουμ: Δεν υπάρχουν συνδεδεμένα μέλη. και 0 επισκέπτες


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτό το φόρουμ
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτό το φόρουμ
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτό το φόρουμ
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτο το φόρουμ

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group